Polen - Gdansk, Warszawa og Poznan

Afgang: 23. august 2020

Hjemkomst: 29. august 2020

7 dages temarejse i Polen med Vibe Termansen

Polen - Gdansk, Warszawa og Poznan

Vi vil bagom den ofte ensidige fremstilling, og forstå hvad der sker i Polen lige nu. Hvad ligger bag regeringens politik? Hvor stærk er den? Hvor splittet er Polen? Vi besøger de fascinerende byer Gdansk, Torun, Warszawa og Poznan, og vi møder græsrødder og eksperter.

Den politiske brug af historie er et hovedspor i hele rejsens program, men vi skal også høre, hvad oppositionen, civilsamfundet og EU-Kommissionen i øvrigt kritiserer. Hvem stemte på regeringspartiet Lov og Retfærdighed, hvorfor, og hvad vil regeringen med magten? Hvad ligger bag den kontroversielle klima- og retsstatspolitik? Hvem demonstrerer imod regeringen? Vi forsøger at nuancere polakkernes forhold til EU, klima, miljø, retsstat, demokrati og flygtninge. Hvor står Polen, EU's sjette største land, økonomisk og politisk i 2020; et år, der har budt på præsidentvalg i maj 2020 i kølvandet på både EU-valg og parlamentsvalg i 2019?

Det er altid vigtigt at forstå; ikke mindst når det kommer til dette store land, fuld af voldsom historie, paradokser og modsætninger mellem ung og gammel, land og by, det moderne og traditionen. Det er vores ærinde på denne rejse.

Pris: 7.600 kr. (medlemmer af DEO 7.400 kr.). Prisen inkluderer busrejse, fem overnatninger i dobbeltværelse på hotel med morgenmad, færgebillet med overnatning i 4-køjes kahyt, en aftenbuffet og entreer. Tillæg for enkeltværelse på hotellerne 980 kr. Tillæg for 2-køjes kahyt på færgen 180 kr.

Turen foregår i en 4-stjernet bus. Vi kører fra Randers, over Fyn, Høje Taastrup, Karlskrona-Gdynia og hjemkørsel via Tyskland. Der bliver en overnatning på færge, en i Gdansk, tre i Warszawa og en i Poznan.

Rejselederne er Vibe Termansen, historiker, journalist og forfatter med speciale i Polen og Centraleuropa og Michael Birkkjær Lauritsen, rejsechef i DEO, der af flere omgange har haft ophold i Polen.

Program (forbehold for ændringer)

Dag 1, søndag den 23. august 2020

Afgang fra Auning kl. 8.40, Randers station kl. 9.05, Tilst/Aarhus ved tankstationen/McDonald's på Havkærvej kl. 9.55, Fredericia station til højre for hovedudgangen kl. 11.15, Nyborg station kl. 12.20, pause på rastepladsen Knudshoved V/Nyborg til kl. 13.00, Stop 39 Slagelse kl. 13.25, herefter Høje Tåstrup station (taxasiden) kl. 15.00. Pause på Ekeröd rasteplads fra kl. 16.45 til 17.15. Herefter 150 km til Karlskrona med forventet ankomst kl. 19.30.

Færgen afsejler 21.00 og der er booket til aftenbuffet i restaurant Taste fra kl. 20.30 til 22.00.

Dag 2, mandag den 24. august 2020

Der er morgenmad på færgen fra kl. 7.00, og vi ankommer til Gdynia kl. 9.15, hvorefter vi kører til Hotel Novotel i Gdansk og afleverer vores bagage til opbevaring (indtjekning efter kl. 14).

Kl. cirka 10.30 er der fælles afgang på byvandring med Vibe Termansen gennem den smukt restaurerede Hanseby, med dens store kanal, handelshuse og murstenskirker, mod værftsområdet og Det Europæiske Solidaritets Center, et prestigiøst museum for Solidaritetsbevægelsen, færdigbygget i 2014, der fejrer polakkernes opgør med kommunismen. Undervejs er der oplæg om polsk historie, Solidaritetsbevægelsen og historiebrug i Polen.

Kl. 12.30: Vi ankommer ved Det Europæiske Solidaritets Center, får oplæg ved monumentet for faldne skibsværftsarbejdere fra urolighederne i 1970, og går samlet til museet, hvorefter man på egen hånd kan opleve museet og værftsområdet, der nu er et hipt kunstnermiljø med gallerier, barer mv. Der er frokostmuligheder både på Solidaritetscentret og i værftsområdet. Rejselederne bliver i området til et aftalt tidspunkt, hvor vi kan følges tilbage til hotellet. Rejselederne giver ligeledes gerne råd om hyggelige spisesteder til aftensmad.

Dag 3, tirsdag den 25. august 2020

Kl. 8.30 kører vi mod Warszawa med et langt frokoststop i den smukke middelalderby Torun 170 kilometer syd for Gdansk. Undervejs i bussen er der oplæg om Torun, der sammen med Kraków ikke blev smadret under Anden Verdenskrig og derfor som noget ganske særligt i Polen er en ægte, ikke-genopbygget middelalderby. Vi skal også høre om Nikolaus Kopernikus, der blev født i Torun i 1473, om honningkager og om det, byen er berømt for i dag: Fader Rydzik og hans stærkt højre-radikale imperium, der kontrollerer dele af regeringen, kirken og medierne i Polen.

Kl. 11.00 ankommer vi i Torun og går samlet mod centrum, hvor der er fritid til at finde frokost og indsnuse byen og for eksempel tage et smut forbi Kopernikus´ hus.

Kl. 13.30 kører vi mod Warszawa, en tur på 260 km, hvor vi hører om Polen og Warszawas historie og den aktuelle politiske situation i Polen.

Kl. ca. 17 ankommer vi på Hotel Ibis Centrum i Warszawa og går på en lille vandring i det tidligere ghettoområde, som ligger tæt ved hotellet. Vi udpeger hyggelige spisesteder, og aftenen er fri til at falde på plads i kvarteret og den store by.

Dag 4, onsdag den 26. august 2020

Kl. 9.30 går vi fra hotellet mod Museet for Warszawa-opstanden, der ligger tæt ved hotellet. Her går vi på opdagelse i den dramatiske fortælling om Anden Verdenskrig i Polen, men også i den nutidige polske brug af historien i politik. (850 m)

Kl. 12.00 går vi samlet fra Opstandsmuseet gennem dele af den tidligere jødiske ghetto, til Stalins store monument i Warszawa, Kulturpaladset, som mange polakker elsker at hade. Vi besigtiger det enorme og fascinerende bygningskompleks udefra og hører om dets historie. (2 km)

Kl. 13.00: spiser vi frokost i området, for eksempel på den charmerende Cafe Kulturalna i Kulturpaladset.

Kl. 14.30 mødes vi igen, hvorefter vi går til Danmarks Ambassade, der ligger overfor Kulturpaladset. Her skal vi høre et oplæg om politik og samfund i Polen, Polens forhold til EU og Danmark og polsk politik efter en periode med EU-valg, parlamentsvalg og præsidentvalg.

Kl. 16.30 går vi på byvandring fra ambassaden gennem Pilsudskipladsen, forbi præsidentpaladset og til kongeslottet. Alle disse steder har stor betydning for de fleste polakker, af historiske årsager, men også fordi de hver især bliver brugt symbolsk til forskellige politiske dagsordner i dagens Polen. (1,5 km)

Kl. ca. 18.00 slutter byvandringen, hvorefter der er fritid til at opleve byen. Vi slutter lige ved siden af Warszawas gamle by, som blev jævnet med jorden under Anden Verdenskrig og totalt genopført efter historiske billeder i årene efter. Det er et smukt område, og en god mulighed til aftensmad eller en slentretur.

Dag 5, torsdag den 27. august 2020

Kl. 8.00 kører vi mod Sejmen, det polske parlament, hvor vi skal have rundvisning og kort oplæg.

Kl. 10.30 kører vi mod TVP, det polske stats-tv, der repræsenterer regeringens syn og har til huse i en imponerende bygning. Vi vil høre mediets bud på Polens store udfordringer og landets vej frem i Europa.

Kl. 14.00 vi går til frokost i det smukke område omkring WWF Polska.

Kl. 15.30 vi besøger NGOen WWF Polska, der både kæmper for at trække Polen væk fra kul, til fordel for både indbyggernes lunger og klimaet generelt. Vi skal også diskutere fældning i den UNESCO-fredede Bialowieza-urskov.

Kl. 17.00 er der fri.

Dag 6, fredag den 28. august 2020

Kl. 8.00 kører vi mod Poznan (320 km) med ankomst på Hotel Rzymski cirka ved middagstid. Vi afleverer vores bagage, går på en lille byvandring mod centrum af den smukke by, hvor der er fri til frokost.

Kl. 14.30 mødes vi med dommer Monika Frackowiak, der er under anklage ved den nyoprettede disciplinærdomstol for dommere, bl.a. for at have oplyst gæster på en rockfestival om det polske retssystem, en anklage, der tyder på ren regeringshetz. Monika har også været offer for en hadkampagne fra anonyme Twitter-konti. Senere påviste journalister, at den tidligere vice-justitsminister stod bag kampagnen.

kl. 16.00 - 18.00 er der byvandring gennem Poznan med lokal guide.

Dag 7, lørdag den 29. august 2020

Kl. 8.00 er der afgang fra hotellet med hjemkørsel gennem Tyskland. Undervejs holder vi ved den 33 meter høje Jesusstatue i Swiebodzin, der er et eksempel på religiøsitet som den kan manifestere sig i dele af den polske befolkning.

Vi kører gennem Tyskland mod Jylland, mens vi samlet fordøjer de mange indtryk fra rejsen. Forventet ankomst på Fredericia banegård kl. 21.00, hvor der er afsætning til Sjælland og Fyn, Tilst kl. ca. 23.00, Randers kl. 23.30 og Auning kl. 24.

Der tages forbehold for ændringer i programmet

Læs mere her, om handelsbetingelser for DEO rejser

Rejsegarantifonden