Reportage: Spotlight på Kroatien

Reportage: Spotlight på Kroatien

10.02.2020

Turistmagnet, EU-formandsland, kulturhovedstad – Kroatien har mange nuancer, som blev levende præsenteret, da Balkan-eksperten Zlatko Jovanovic forleden besøgte Aarhus.

Kroatien er blandt danskere mest kendt som ferieland med sol og varme. Det var måske blandt grundene til, at knap 75 aarhusianere havde trodset en rå februarvind og var mødt op på Dokk1 for at høre Balkan-eksperten og historikeren Zlatko Jovanovic fortælle seneste nyt fra landet.

Ja, turisme har en enorm betydning for et land med cirka 4 mio. indbyggere, som sidste år modtog næsten 21 mio. gæster. Det skaber omsætning, og kroaterne tager gæstfrit imod. Men der er også kritiske røster mod antallet, og middelalderbyen Dubrovnik har nu indført begrænsninger for anløb af krydstogtsskibe”, konstaterede Zlatko Jovanovic.

Han fortalte videre om den politiske situation i Kroatien, som er brandvarm af tre årsager: formandskabet i EU, et netop gennemført præsidentvalg og et forestående parlamentsvalg.

Velfungerende formandskab

Formandskabet står for ministerrådsmøderne, men kan også supplere med egne emner. Fra starten var der udbredt skepsis mod dette yngste – og til dels korrupte – EU-medlems evne til at klare opgaven. Men der bliver faktisk vist gode forhandlings- og lederegenskaber”, fastslog Zlatko Jovanovic.

Ved præsidentvalget i december sidste år førte splittelse i det nationalkonservative parti til, at en socialdemokrat overraskende kom til magten:

Det skal man dog ikke lægge for meget i. Socialdemokraterne har tidligere optrådt som en dårlig bilist, der blinker til venstre, men drejer til højre. Derfor skal vi ikke forvente ægte venstreorienteret politik”.

Det forestående parlamentsvalg er præget af enorm splittelse og derfor uforudsigeligt, lød vurderingen fra Zlatko Jovanovic.

Tusinder forlader landet

Imens forlader folk i tusindvis landet – de unge og de, der er trætte af korruption og et system, der ikke fungerer. Noget fungerer dog i Kroatien. Således er landets tredjestørste by, Rijeka, europæisk kulturhovedstad i år, og den er kommet godt fra start.

Med til det hører også, at byen ligger i den nordlige del af landet, som slap nådigt fra borgerkrigen i 90’erne. Den konflikt præger fortsat resten af landet”, påpegede Zlatko Jovanovic.

_______________________________________________________________________

Mødet var arrangeret af Oplysningsforbundet DEO. I rejseprogrammet for 2020 findes bl.a. en forårsrejse til Kroatien, Montenegro og Bosnien-Hercegovina og en efterårsrejse til samme tre lande som du kan læse om ved at klikke på linket.

Reportage af Troels Grønbæk.