Putin, Putin eller Putin?

Putin, Putin eller Putin?

16.03.2018

REPORTAGE. Der var fuldt hus, da DEO som optakt til det russiske valg havde inviteret til debat om Rusland og forholdet mellem Rusland og EU den 15. marts 2018

af Amalie Holst Madsen

101 personer deltog da DEO holdt møde om Russisk demokrati og Ruslands forhold til EU op til det russiske parlamentsvalg.

Flemming Og Jon 464X261

Jon Reinhardt-Larsen, redaktør på Magasinet rØst, lagde ud med at give et overblik over de forsøg på demokrati, der har været i Rusland i henholdsvis 1905, 1917 og 1991. Det seneste forsøg har skabt den forfatning Rusland har i dag, hvori der er et meget stærkt præsidentembede, hvilket gør præsidentvalget så vigtigt.

Deltager Stiller Spoergsmaal 464X261

Flemming Splidsboel Hansen, seniorforsker i Russisk politik ved Dansk Institut for Internationale Studier, forklarede, at EU’s forhold til Rusland er og altid har været problematisk. Han kan ikke se, at de to parter vil komme tættere på hinanden i de kommende år. På trods af at Rusland og EU er langt fra hinanden fra et ideologisk perspektiv, har EU et rimeligt forhold til Rusland i forhold til handel og energi. Det er denne gensidig afhængighed, der binder EU og Rusland tættere sammen.

Flemming 464X261

Salen var fyldt op med spørgelystne deltagere. Der blev spurgt ind til den indenrigspolitiske situation i Rusland, hvor Jon forklarede, at Russerne er glade for den stabilitet, der er i landet på nuværende tidspunkt, og derfor er der kun en begrænset opposition. Der er syv kandidater der stiller op til valget, dog var der enighed om at Putin nok skal løbe med sejren d. 17/3. Det mest interessante er ifølge Jon, hvor mange der stemmer til valget.

Publikum 464X261

 EU’s forhold til Rusland blev også diskuteret. Flemming forklarede at annekteringen af Krim har ændret EU’s kurs mod Rusland, som nu handler mere om sikkerhedspolitiske spørgsmål end tidligere. Der blev i den forbindelse også spurgt ind til cyberkrig. Både Jon og Flemming mener at efter de sidste års optrapning, befinder vi os i en ny kold krigs lignende situation mellem demokratisk ideologi og Russisk nationalisme.

Deltager Stiller Spoergsmaal2 464X261

Til sidst i debatten blev der spurgt en del ind til hvordan stillingen er i Kaukasusregionen. Her mente Flemming at Georgien, Armenien og Azerbajan hverken er tæt på EU eller NATO, de befinder sig i et organisatorisk ingenmandsland. De er samtidig også langsomt ved at glide væk fra Rusland. I forhold til det nordlige Kaukasus, er der stater så som Dagestan der har prøvet på at få større autonomi, men det har Rusland sørget for at begrænse.

Flemming Og Helga 464X261

Torsdagsmøder på Wegeners Gaard:
DEO afholder debatmøder på Wegeners Gaard hver torsdag kl. 17.00-18.30 i 2018. Her sætter vi spot på europæiske problemstillinger, EU’s fremtid og europæisk politik. Møderne fanger højaktuelle debatter og offentliggøres derfor løbende, så hold øje med hjemmesiden, men sæt kryds i kalenderen allerede.

Jon Og Deltager 464X261

Det næste torsdagsmøde bliver den 22.3. hvor man kan diskuttere skattesnyd med tre skarpe phd-studerende.