Ungehøring Demokrati kræver deltagelse

Ungehøring: Demokrati kræver deltagelse

13.10.2017

REPORTAGE. 70 spørgelystne gymnasieelever var samlet 12. oktober 2017, da Rasmus Nørlem Sørensen holdt oplæg til Ungehøring om Europas fremtid. Temaerne var ”De nye Europæere”, hvordan det er at være ung i Europa, samt hvordan fremtidens Europa ser ud.

Af Cecilie Hornsleth og Anne Norre

Torsdag den 12. oktober inviterede Københavns Hovedbibliotek til Ungehøring i samarbejde med Vores Europa og European People’s College, om hvad det vil sige at være ung i nutidens Europa.

Omdrejningspunktet var ”De nye Europæere”, men ud over det, var der fokus på demokrati, borgerinddragelse og dermed ungehøring.

De unge, fremtidens europæere skal nemlig inddrages i, hvad det vil sige at være en del af et EU, der påvirker masserne, men som er så fjernt for de fleste.

EU-demokrati er ikke ligetil

Demokrati er ikke helt ligetil, når det kommer til et komplekst overstatsligt samarbejde som EU, og det kan være svært at gennemskue, hvordan man som borger får indflydelse på det, der sker i Bruxelles.

Rasmus Nørlem Sørensen fra DEO, var inviteret til at holde oplæg om, hvor EU bevæger sig hen, og hvordan man sikre indflydelse på EU-institutionerne. Han fortalte blandt andet om EU’s demokratiske underskud, og om at demokrati kræver deltagelse.

Demokrati er en underlig størrelse, når det kommer til EU-regi, for det er kun EU-parlamentarikerne, der vælges direkte af medlemslandenes borgere. Det kan derfor være svært for den almindelige borger, hvordan man kan deltage i EU’s demokratiske processer.

Rasmus Nørlem Sørensen afsluttede oplægget med at opfordre alle eleverne til at tage kontakt til de danske medlemmer af EU-parlamentet og EU's ombudsmand, og deltage i debatter og events med EU på dagsordenen.

____________________

Du kan også booke Rasmus Nørlem Sørensen eller en af DEO’s andre EU-eksperter til at holde oplæg til dit arrangement. Kontakt Rasmus på rasmus@deo.dk og hør nærmere.