Hvad sker der i Frankrig? - Kbh.

Det franske valg: Tilvalg af Macron eller fravalg af Le Pen?

27.04.2017

REPORTAGE - KØBENHAVN. Både politikerlede, bureaukrati i det franske system og de to scenarier for det afgørende franske valg den 7. maj var til debat, da Rasmus Nørlem Sørensen og Claus Kragh fik dækket første runde af valget i et tætpakket Wegeners Gaard på Vesterbro tirsdag den 25. april.

Af Ditte Juul Reder, DEO København

Lokalet var fyldt til bristepunktet, da over 100 deltagere mødte op til eftermiddagsdebat om det franske valg. Emnet var højaktuelt: Første runde af det franske præsidentvalg havde udfoldet sig kun to dage før, søndag den 23. april.

Efter en ualmindeligt tæt kamp om stemmerne, hvor hele fire af kandidaterne alle sammen lå på omkring 20 procent i meningsmålingerne, løb Emmanuel Macron af med sejren, tæt efterfulgt af Marine Le Pen fra partiet Front National.

Macron, som ikke tilhører nogen af de etablerede franske partier, gik til valg med bevægelsen ”En Marché!”. Efterhånden som valgresultaterne blev slået fast, begyndte politikere fra både højre og venstre side af skalaen at anbefale deres vælgere at stemme på ham til anden runde af valget, som afholdes den 7. maj 2017.

Macron: En uorganiseret socialdemokrat

Men hvem er så denne Macron? Det var første tema til aftenens debat. Mange medier har placeret ham i midten af den politiske skala. Claus Kragh, som er uddannet journalist og Europaredaktør ved Mandag Morgen, lagde ud med at prøve at karakterisere Macron ud fra argumenterne i valgkampen og hans selvforståelse. Et af de emner, som Macron er gået til valg på, er det franske skolesystem:

”Den første ting Macron vil gå i gang med, er uddannelse. Han har blandt andet sagt, at der kun skal være 12 børn per klasse i de yngste klassetrin.” Samtidig, fortalte han, har Macron lagt stor afstand til det socialdemokratiske parti:

”Han er en uorganiseret socialdemokrat. Hans frustration går på, at det socialdemokratiske parti aldrig har været et socialdemokratisk parti. Macrons argument er netop, at han er en ægte socialdemokrat.”

Men det franske socialdemokrati, Parti Socialiste, som havde Benoît Hamon i spidsen, fik et dårligt valg. En stor del af deres vælgere stemte i stedet på partiets tidligere medlem, Jean-Luc Mélenchon. Med bevægelsen ”La France insoumise” – på engelsk bedre kendt under betegnelsen Untamed France – fik han samlet hele 19,64 procent af stemmerne, mod Hamons 6,4 procent. 

Frankrig5

Aftenens oplægsholder Claus Kragh forklarer salen om Macron og Le Pen

De venstreorienterede må holde sig for næsen

Men i modsætning til både Hamon og Fillon, som begge har opfordret deres vælgere til ”ikke at stemme nationalistisk” – underforstået på Marine Le Pen – har Mélenchon forholdt sig ganske neutralt.

Det spurgte Rasmus Nørlem Sørensen ind til, i rollen som ordstyrer: ”Fillon har direkte peget på Macron, men Mélenchon vil ikke pege på ham. Hvad kan man sige om det?”
Her forklarede Claus Kragh, at situationen faktisk ikke er helt ulig det franske valg i 2002, hvor Marine Le Pens far, Jean-Marie Le Pen, stod overfor den borgerlige Jacques Chirac i den afgørende runde: ”Min franske ven stod i 2002 i sit livs dilemma. Le Pen senior og Chirac. Der holdt man sig for næsen og stemte på Chirac, for at undgå Le Pen. Politisk set er det en svær position for Mélenchon at holde i de her to uger.”

”Hvad med de unge?” lød et af spørgsmålene straks fra salen.

Her kom Rasmus Nørlem Sørensen på banen: ”Den gamle Le Pen [Jean-Marie Le Pen, red.] havde svært ved at få fat i de unge. Sådan er det ikke længere, de unge ser ud til at være på vej derover. Men Macron er kommet til at sige, at han er glad for Uber. Det gør valget svært for socialdemokraterne.”

Mélenchons bevægelse har selv igangsat en konsultation, hvor han spørger sine vælgere, om de har planer om at stemme på Macron, skriver politico.eu. Konsultationen afsluttes den 2. maj.

Nyheden kan ses her: http://www.politico.eu/article/melenchon-asks-supporters-if-they-will-back-macron/

Frankrig1

Claus Kragh og Rasmus Nørlem Sørensen foran deltagerne på Wegeners Gaard


Analyse af resultatet: Intet er støbt i beton

Det spørgelystne publikum holdt sig heller ikke tilbage med at kommentere på pointerne fra aftenens debattører.

”Jeg så noget på facebook om, at der er gang i en bevægelse for at stemme blankt. Man vil åbenbart hellere vælge Le Pen for at kunne skabe en forandring, som en slags modbevægelse”, lød det blandt andet fra en kvinde i salen.

Her forklarede Claus Kragh, at politikerleden i Frankrig har været under opsejling længe, men at man måske skal se søndagens valgresultat i en større sammenhæng:
”Man meler sin egen kage, der er nepotisme i systemet. Men der har generelt været en bevægelse imod det etablerede. Macron er heller ikke med i et parti. Det viser jo noget om den udvikling i politik, som vi kan se i Europa generelt. Alt har været støbt i beton, sådan er det ikke mere.”

Bevægelsen for at stemme blankt har fået både medvind og modvind på Twitter med hashtagget #sansmoile7mai. Ifølge en måling fra Institut français d'opinion publique (IFOP), vil omkring en 33 procent af Mélenchons stemmer og 27 procent af Fillons, være blanke.

IFOP har tweetet infografikken fra undersøgelsen her: https://twitter.com/IfopOpinion/status/856906929846845441

Frankrig3

Mange havde fundet vejen til aftenens debat i en fyldt Wegeners Gaard

Macron skal lave parlamentarisk gruppeterapi

Under debatten blev der både spurgt ind til, hvad Macron har af muligheder, hvis han vinder, samt hvilke stopklodser der er for Marine Le Pen. Her var både Rasmus Nørlem og Claus Kragh enige om, at det franske system gør det svært at få noget gennemført.
”Vi får ikke et Macron-parti med flertal, han skal lave parlamentarisk gruppeterapi for at skaffe sig et politisk råderum. Det har været problemet i mange år, at man ikke kan komme ud af status quo,” forklarede Claus Kragh.

Det hele kommer an på, hvor god han er til at skabe koalitioner. Ifølge Claus Kragh er Macron blevet beskrevet som en ung mand, der er ekstremt kreativ og kan skabe kompromiser. ”Det ville ikke være en speciel ros at få – hvis ikke det var fordi, det er Frankrig! Det franske system er meget stift,” forklarer han, og fortsatte: ”Vi kan se folk fra højre, venstre og midten fordi han er ved at komme til magten. Han vil bruge dem som power brokers i kulissen og så hive nogen andre frem.”

Le Pen på umulig opgave – eller hvad?

Dog vil det være endnu sværere for Le Pen, fortsatte Claus Kragh: ”Det kan godt være, at Macron ville få svært ved at samle stemmer bag sig, men for hende vil det blive fuldstændig umuligt.”

Her forklarede Rasmus Nørlem dog, at det franske system giver præsidenten mandat til at udstede dekreter – lidt ligesom man kender det fra USA. Derfor er det store spørgsmål måske i virkeligheden, hvordan hun vil udnytte det smuthul:

”Det kommer an på, hvor mange lovgivningshuller hun kan få lov til at opfinde for hun har lov til at lave dekreter. Så hvis hun vurderer, at man er for dårlig eller langsom til at imødekomme flygtningekrisen, kan hun muligvis lave et dekret selv.”

Debatten blev afsluttet med enighed mellem de to debattører: Hvorom alting er, bliver det svært for Le Pen at vinde valget den 7. maj 2017.

Frankrig2

Claus Kragh og Rasmus Nørlem Sørensen

 

Hvad sker der i Frankrig?
Debatmøde om det franske valg og EU's fremtid
Tirsdag den 25. april 2017 kl. 17-18.30, Wegeners Gaard, København
Oplægsholdere: Rasmus Nørlem Sørensen og Claus Kragh.