DEO inviterede til britisk valgaften

DEO inviterede til britisk valgaften

09.06.2017

REPORTAGE FRA KØBENHAVN. 60 mennesker var torsdag aften mødt frem til Wegeners Gård på Vesterbrogade, hvor DEO havde arrangeret britisk valgaften efterfulgt af servering af specialøl. Aftenen bød på to ekspertoplæg samt en times debat, hvor der blev stillet masser af spørgsmål fra salen.

Mette Frederiksen fra DEO, som havde arrangeret debatten, indledte med at forsikre publikum om, at den snøvlede retorik og mangel på fakta, der kan præge en politisk diskussion efter et par øl, ikke ville blive noget problem denne aften, for de specialbryggede DEO-øl ville først blive serveret efter aftenens oplæg og debat.

IMG 1946

Første oplægsholder var DEO’s chefanalytiker Rasmus Nørlem Sørensen, som talte om de seneste par års populistiske bølger i europæisk politik, der også er skyllet ind over Storbritannien og sidste år kulminerede i Brexit-afstemningen. ”Men”, påpegede han i relation til aftenens valg, ”hvor man har sagt, at Brexit var de gamle mænds valg, fordi de unge simpelthen ikke mødte op, så er det anderledes med valget i aften. De unge er glade for Labour, men hvor mange registrerer sig og møder rent faktisk op og stemmer denne gang? Det her kan blive de unges valg,” sagde han.

Herefter fik UK-ekspert Anne Hallenberg ordet. Hun beskrev De Konservatives Theresa May som en grundig og dreven, men også opportunistisk politiker. For da May i april udskrev en snap election (lynvalg), kom det bag på både eksperter og vælgere, og mange har siden stillet spørgsmål ved motiverne bag valgudskrivningen. Handler valget om at give Storbritannien et stærkt mandat i Brexit-forhandlingerne? Eller vil May og De Konservative udnytte et splittet Labour og manglen på opposition i britisk politik?

IMG 1937

Anne Hallenberg gav udtryk for, at hun havde gået og troet, at aftenens oplæg ville blive ganske ukontroversielt, for længe så det ud, som om der ikke kunne være nogen tvivl om udfaldet. Siden udskrivelsen af valget i april har britisk politik dog slået mange krøller på halen. ”Vi kan derfor konkludere,” sagde Anne Hallenberg, at ”valgkampe virker. Ingenting er længere givet på forhånd, når der udskrives valgkamp.”

Hun pegede på, hvordan De Konservative flere gange i løbet af valgkampen har skudt sig selv i foden, f.eks. med deres forslag om en demensskat, som kan betyde, at borgere med en formue på mere end £100.000 selv skal betale for at få hjælp. Men også Theresa Mays afvisning af at deltage i TV-debatter har fået hende til at fremstå som utroværdig. Dette har givet Jeremy Corbyn, som i løbet af et par måneder har opbygget et ry som "the nicest man in politics", en uventet chance.

IMG 1973

Efter Anne Hallenbergs oplæg blev der talt om det britiske valgsystem samt prognoserne og meningsmålingerne forud for aftenens valg, hvor alt tydede på en snæver sejr til De Konservative og Theresa May.

Under debatten fik publikum ordet og der blev blandt andet spurgt ind til, hvordan Jeremy Corbyn har tacklet spørgsmål om sin fortid som IRA-sympatisør, hvorfor valgdeltagelsen blandt unge i Storbritannien er så lav og hvorfor der ikke er optræk til ændringer i det britiske valgsystem, når det på mange måder lader til at tilgodese de to store partier, De Konservative og Labour.

Efter en time med spørgsmål og svar serverede DEO specialøl i form af både lys og mørk britisk bitter, mens diskussionerne fortsatte i krogene og ved det til formålet opstillede Speaker’s Corner, hvor aftenens deltagere højlydt kunne give deres meninger til kende.