Hvad vil vi med bankerne? - holbæk

Hvad vil vi med bankerne?

06.02.2017

REPORTAGE - HOLBÆK. Før Finanskrisen kunne alt lade sig gøre. Der var rigtig meget personlig grådighed og uredelig adfærd blandt bankerne. Sådan lød en del af opsangen, da 50 mennesker var mødt op for at diskutere bankernes rolle i samfundet.

Hele tre eksperter udgjorde debatpanelet, nemlig Jakob Vestergaard fra DIIS, Bruno Riis-Nielsen samt Ole Bjerg, som er økonomisk filosof og en af hovedkræfterne i foreningen Gode Penge, der ønsker en pengereform med henblik på et mere demokratisk og stabilt pengesystem.

Panel

Bruno Riis-Nielsen sad i Finanstilsynet efter krisen, og har været med til at vurdere banker og ledelser efter finanskrisen. Og selvom der er strammet op på regulering og tilsyn med banker, er de stadig sårbare.

Dette skyldes blandt andet, at de kan bruge interne modeller til at udregne deres risici, fortalte Jakob Vestergaard til de over 50 engagerede deltagere, som var mødt op for at diskutere, hvordan bankerne bedst kan bidrage til vores samfund.

Bankerne var ustabile

Ifølge Jakob Vestergaard havde man allerede før krisen sat minimumskrav for, hvor stor en økonomisk buffer bankerne skulle have. Bankerne levede teknisk set op til det – men så alligevel ikke.

Bankernes egenkapital var før krisen nogen steder langt under minimumskravet. Årsagen var den såkaldte risikovægtning, som betød, at de selv kunne udregne, hvordan det skulle gøres op,” fortalte Jakob Vestergaard blandt andet.

Derved er der en risiko for, at bankerne ikke er så stabile, som de ser ud til. Selvom kravene til egenkapital er blevet højere, er problemet nemlig ikke løst. ”Vi formulerer stadig minimumskravene, men de store banker kan stadig bruge deres interne modeller. Man anbefaler meget højere krav end det, som de største banker i Europa har,” fortalte Jakob Vestergaard blandt andet.

Når kapitalkravene alligevel ikke er gode nok, kan det også skyldes at bankerne og den finansielle sektor har mere forstand på de komplekse modeller end politikerne.

Spoerger

Politikerne forstår intet

Jakob Vestergaard forklarede blandt andet:”Man kører et frygtnarrativ omkring kapitalkravene, og der er utroligt få politikere der forstår en lyd af det her. Så er det svært når der kommer en gruppe bankfolk i pæne jakker, som kommer og fortæller, hvordan tingene hænger sammen.

Oplysningsforbundet DEO sætter i efteråret fokus på, hvad bankernes spilleregler betyder for det samfund, vi lever i. Aftenens debat tog afsæt i den nye debatbog ”Hvad vil vi med bankerne?”, som alle deltagere på mødet fik med hjem.

Bogen tager fat i de vigtigste problematikker, som alle kan forholde sig til,” fortæller projektleder Sarah Dieckmann fra DEO. ”Vi vil gerne have den almindelige dansker ind i debatten om bankerne. Med bogen og debatterne spørger vi derfor danskerne om, hvilke krav vi skal stille til vores banker”.

Hvad vil vi med bankerne?
Dato: 1//11 2016
Holbæk Bibliotek
Kl.19-20.30
Oplægsholdere: Jakob Vestergaard, Bruno Riis-Nielsen og Ole Bjerg,

Arrangementet er støttet af Europa-Nævnet

Logo Stoettet Af Europanaevnet