Hvad vil vi med bankerne? - aalborg

Hvad vil vi med bankerne?

06.02.2017

REPORTAGE - AALBORG. I Glashjørnet på Aalborg bibliotek var 80 nysgerrige deltagere i går mødt op for at blive klogere på bankverdenen. Biblioteket havde i samarbejde med Oplysningsforbundet Demokrati i Europa inviteret til til debat om bankernes rolle i samfundet.

I aftenens panel sad afdelingsdirektør i Merkur Andelskasse Søren Thomsen sammen med Inge Røpke, der er økonom og professor ved Aalborg Universitet (AAU) og Tune Revsgaard Nielsen fra foreningen Gode Penge. Søren Thomsen fra Merkur Andelskasse startede aftenens debat med at citere verdens rigeste mand, Bill Gates for at sige, at vi har brug for bankvirksomhed, men ikke nødvendigvis banker.

Panel1

Søren Thomsen slog fast, at finanskrisen i Danmark i 07/08 ikke blot skyldtes internationale forhold. Danske banker var op til krisen alt for optimistiske og skruede op for udlån og hurtige handler, derfor så vi i Danmark mange flere banker gå ned eller blive opkøbt end i vores nabolande.

Forskellige værdibegreber

Tune Revsgaard Nielsen fra Gode Penge lagde ud med at rette en udbredt misforståelse om bankers udlån: ”Mange tror, at banken udlåner de penge de har stående på andre kunders indlånskonti – populært sagt, at banken låner Hr. Hansens penge ud til Fru Jensen. Men de penge banken låner ud er i stedet nye penge skabt af banken. På den måde kan bankerne tilsammen være med til at øge pengemængden i samfundet.” Ifølge Tune Revsgaard Nielsen er bankernes pengeskabelse både med til at skabe boligbobler og ustabilitet i samfundet.

Panel

Inge Røpke fra AAU forklarede, at vækst i pengemængden ikke nødvendigvis betyder, at vi er blevet rigere, men det har nogle andre konsekvenser: ”Som økonom mener jeg, vi kan se på to forskellige ”kager” i samfundet. Det ene er den reelle kage, altså de værdier vi skaber i form af varer og velfærd. Den kan vi ikke måle direkte påNoget andet er den pengemæssige kage - her kan vi måle indkomster af forskellig slags, for eksempel ved salg af varer og velfærd. Men det er to forskellige kager vi ser på.

Må man ligge på sofaen og blive rig?

Ifølge Inge Røpke vokser den reelle kage ikke nødvendigvis med den pengemæssige, men de mange penge kan bruges til at gøre krav på de reelle værdier, også selvom pengene ikke er tjent på arbejde, men blot på at eje noget, der er steget i værdi, for eksempel en bolig: ”I samfundsdebatten er vi så hårde ved kontanthjælpsmodtagere, der bliver fremstillet som nogen, der bare ligger på sofaen og får penge af staten. Så hvorfor er det i orden at blive rigere af, bare at ligge på sofaen og eje sit hus?”.

Søren Thomsen efterspurgte, at flere tager stilling til, hvad de ønsker af deres bank. Ikke blot i forhold til hvilken service og rente banken tilbyder, men om banken driver en ansvarlig forretning efter sunde værdier.

Tune Revsgaard Nielsen mente, der er brug for mere grundlæggende ændringer af banksystemet. I foreningen Gode Penge arbejder de for, at alle danskere får en konto i Nationalbanken, og at de private banker skal låne penge herfra, når de giver udlån.

På den måde bliver det igen Nationalbanken, der kontrollerer pengemængden i samfundet. Inge Røpke enig med begge det to men mente, der skal flere forskellige tiltag til også udenfor bankverdenen, herunder et ideologisk opgør med jagten på vækst og profit – især den profit der opnås ved at eje i stedet for at arbejde.

Hvad vil vi med bankerne?
Dato: 29/11 2016
Aalborg Bibliotek
Kl.17-18.30
Oplægsholdere: Inge Røpke, Søren Thomsen, Tune Revsgaard Nielsen

Arrangementet er støttet af Europa-Nævnet

Logo Stoettet Af Europanaevnet