Mød DEO på Folkemødet på Bornholm

Mød DEO på Folkemødet på Bornholm

12.06.2018

FOLKEMØDET. DEO tager til Bornholm torsdag d. 14. Juni for at deltage i Danmarks største demokratiske festival, Folkemødet. Udover at deltage i et hav af debatter, står DEO selv for arrangementer der handler om skat, europæisk dannelse og fred.

Af Frederik Sjøstedt-Elnef

Igen i år bliver Danmarks største demokratifestival, Folkemødet, afholdt på Bornholm. DEO deltager og skal debattere emner som skat, europæisk dannelse og sikkerhed.  

For syvende år i træk, fra torsdag den 14. juni og fire dage frem, løber det årlige Folkemøde på Bornholm af stablen, og DEO glæder sig til at deltage i Danmarks største demokratiske samtale.

Fra DEO deltager:

  • Rasmus Nørlem Sørensen, sekretariatsleder og chefanalytiker
  • Maria Rosenberg Rasmussen, journalist og analytiker
  • Helga Molbæk-Steensig, projektleder og fagredaktør

Demokrati kræver deltagelse

For DEO er det vigtigt at deltage, forklarer Rasmus Sørensen:

”Det er sidste Folkemøde inden EU-valget, der afholdes den 26. maj 2019. Derfor skal vi naturligvis rundt og deltage i en masse debatter og særligt dem, hvor der er fokus på de store valgtemaer. Jeg glæder mig til de tre møder, hvor jeg selv er på scenen, men det er også altid interessant at snuse til de tusindvis af andre debatter”.

Maria Rosenberg supplerer:

”DEO's motto er, at "Demokrati kræver deltagelse", og det er det, Folkemødet handler om. Foruden de mange myndigheder, politikere, virksomheder og medier, der valfarter til øen, håber jeg at se en masse engagerede borgere, der ikke blot lytter, men også bidrager med deres bud på, hvordan det politiske landskab skal se ud.” 

Skat, dannelse og fred

DEO har tre egne arrangementer, der alle afholdes i Folkeoplysningens Telt på Cirkuspladsen (C21). Læs mere om arrangementerne på linket og i Folkemødets program.

Torsdag kl. 17.00 - Hvem skal betale skat?

Fredag kl. 9.00 - Hvad skal vi med europæisk dannelse?

Lørdag kl. 15.10 - Kan EU skabe fred i vores tid?

Forventningerne til årets Folkemøde er påvirket af, at verden er blevet mindre beregnelig, mener Maria Rosenberg: 

”Vi lever i en tid, hvor USA med Trump i spidsen ikke længere er Europas trofaste allierede, men derimod fører en konstant chok-politik, der skaber en mere ustabil verden. UK forlader EU med eller uden en ny aftale, og ingen politiske aftaler ser ud til at forbedre jordens klima på optimal vis. Min forventning til dette års Folkemøde er derfor, at de politiske debatter er visionære, fremadskuende og ambitiøse. Det har vi brug for.” 

Helga Molbæk-Steensig fortæller om sit arrangement:

”Jeg står for vores fredsarrangement, som hedder 'Kan EU skabe fred i vor tid?' Der har vi været så heldige at kunne hente tre skarpe freds-profiler ind, med ekspertise på EU, FN og NATO, så vi kan komme til at diskutere hvordan de internationale organisationer spiller sammen med staterne og med hinanden på den internationale scene."

EU-debat på Bornholm

Der er et par uomgængelige EU-debatter, hvis man har mulighed for at deltage på årets Folkemøde, fortæller Rasmus Nørlem Sørensen.

”Torsdag interviewer den politiske satiriker Michael Schøt vores EU-Kommissær, Margrete Vestager. Jeg har et svagt punkt for dem begge, så jeg glæder mig til at drøne direkte fra mine to første debatter om EU’s klimapolitik og skattesnyd, og så direkte over til EU-Kommissionens telt.”

”Fredag har jeg travlt igen, men jeg ville gerne se, hvad Politikens chefredaktør kan hive ud af Vestager, lige efter mit eget arrangement om europæisk dannelse.”

”Lørdag er der mulighed for at møde Yanis Varoufakis, som er stifter af en af de mest interessante bevægelser i Europa i dag. Ham skal jeg selvfølgelig over og debattere med. Det er også lørdag, man kan blive klogere på Europas illibelale demokratier i selskab med Nye Borgerlige. Hvis det bliver for trist med de gamle, sure nationalister, så er der heldigvis mulighed for at gå direkte over til Spejderne og møde de ungdomspolitikere, der stiller op til Parlamentsvalget.”

Helga Molbøk-Steensig glæder sig også til de arrangementer som har et udenrigspolitisk perspektiv, men tvivler på at kunne nå alle:

”Ud over vores egne arrangementer ser jeg frem til at høre nogle fede debatter om EU og udenrigspolitik, om menneskerettigheder, FN og klimasikkerhed, som ser ud til at blive et stort emne i år. Der bliver en masse at tage fat på, den største udfordring bliver nok at begrænse sig til det, der realistisk set kan nås.”

Fremtidens udfordringer

Maria Rosenberg har også et fyldt program, som står i skattens, arbejdsmarkedets og klimaets navn.

”Fredag skal jeg til debatten "Skal Facebook og Google betale ekstra skat?" hos Dansk Erhverv, hvor skatteminister Karsten Lauritzen skal forklare, hvorfor den danske regering ikke vil beskatte It-giganterne her og nu. Senere på dagen holder EU-Kommissionen eventet "Hvor skal du hen, skat?", der ser på, hvordan EU kan få styr på skatten."  

”Lørdag formiddag står den på klima for mig, da jeg vil deltage i arrangementet "Taber Danmark det grønne kapløb?", som afholdes af den grønne tænketank Concito. Deltagerne er Jarl Krausing, International chef for Concito, Connie Hedegaard, Formand for Concito og Martin Lidegaard, Tidl. Energi- og Klimaminister fra Radikale Venstre. De vil tegne et billede af, hvor Danmark befinder sig i øjeblikket. Det er jeg spændt på.”

”Samme dag skal jeg høre debatten "Er der plads til alle på fremtidens digitale arbejdsplads?" arrangeret af Dansk Metal. Ny forskning peger på, at stort set alle brancher skal opkvalificeres med den kommende teknologi. Ikke kun de ufaglærte og den klassiske faglærte. Det gælder også advokater, læger, journalister som mig selv. Men hvordan skal vi som samfund løfte den opgave? Det skal jeg have et bedre indblik i." 

Et væld af muligheder

Hvis man ikke kan overskue alle de forskellige muligheder, kan man lade sig inspirere af Rasmus Nørlem Sørensens forslag:

TORSDAG

Vestager, Schøt og Europas fremtid
17:15 - 18:00, C7 - Europa-Kommissionens telt
Vi folder Europas fremtid ud på Cirkuspladsen - og vi vil gerne have dig med i debatten om den!

FREDAG

Samtale om Europa
09:30 - 10:00, F25 - Informations Græsplet
Margrethe Vestager og Rune Lykkeberg i samtale om Europa

Vestager og kampen mod tech-giganterne
10:30 - 11:15, N6 - Politiken
Politikens ansvarshavende chefredaktør møder verdenskendte Vestager i samtale om 'de frygtelige fem'

LØRDAG

Mød Yanis Varoufakis til en snak om Europas fremtid
14:15 - 15:00, C7 - Europa-Kommissionens telt
Hvad nu hvis alternativet til EU ikke var intet EU, men et anderledes EU?

De illiberale demokratier i Østeuropa
16:30 - 17:30, D3 - Nye Borgerlige
Kasper Støvring og Rune Selsing i en samtale om Østeuropas illiberale demokratier

Europa-Parlamentsvalg 2019 - Debat med Ungdommens Kandidater
16:30 - 17:30, C3 - Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF)
Europæisk Ungdom skyder valget til Europa-Parlamentet i gang med de unge kandidater