Rasmussen Global giver misvisende oplysninger til EU

Rasmussen Global giver misvisende oplysninger til EU

14.06.2017

AFSLØRING. Den tidligere danske statsminister har oprettet sit firmakontor i Bruxelles i lobbyregisteret. Men her oplyser Rasmussen Global, at de ikke har nogen kunder. Det strider mod Anders Fogh Rasmussens offentlige udtalelser om klienter.

Af Rasmus Nørlem Sørensen, chefredaktør

Der har gennem flere år været debat om, hvorvidt EU’s frivillige lobbyregister fungerer efter hensigten. Med frivillige indberetninger har store dele af civilsamfundet påpeget, at vigtige oplysninger om både kundeforhold, klienter og omsætning er helt fraværende i registeret.

Problemet gælder helt åbentlyst for Anders Fogh Rasmussens rådgivningsfirma, der har etableret kontor i Bruxelles for at kunne rådgive internationale organisationer og lande omkring Brexit-forhandlingerne.

Ingen klienter

Af lobbyregisteret fremgår det, at Rasmussen Global kun har ”egne aktiviteter, ingen klienter”. Det fremgår også, at der ikke kan gives finansielle oplysninger, da afdelingen i Bruxelles ikke har afsluttet et regnskabsår. Oplysningerne er blevet opdateret den 3. maj 2017. Men på Rasmussen Globals egen hjemmeside reklameres der med, at firmaet aktuelt rådgiver klienter:

“Rasmussen Global advices clients around the world who are heavily exposed to the implications caused by Brexit now and in the future.” (rasmussenglobal.com)

I et interview med Politiken oplyser den tidligere statsminister, at hans firma arbejder for et større asiatisk land, men han vil ikke oplyse, hvilket land det drejer sig om. Han giver også klart indtryk af, at han allerede har en række kunder i butikken i Bruxelles.

»Hvor stort det bliver, det ved jeg egentlig ikke. Vi har haft nogle henvendelser, indgået nogle aftaler,« citerer Politiken Anders Fogh Rasmussen for at have sagt på Altingets konference om Brexit på Christiansborg tirsdag den 13. juni.

Er det lobbyisme?

Det er selvfølgelig afgørende om disse aftaler og henvendelser alene handler om at hjælpe med research og informationer. Det udgør ikke i sig selv lobbyisme med potentiale til at påvirke politiske beslutninger. Men hvis man skal tage Rasmussen Globals egen præsentation af deres tilbud alvorligt, er decideret indflydelse også en del af paletten. Her skriver de således:

”With our strong presence in the important decision centres, we have an ear on the ground and channels of influence in both Brussels and London which enables us to keep our clients up-to-date on issues relevant for their business and advice them on how to handle potential risks related to the processes of Brexit.”

Der kan være flere meninger om, at en tidligere regeringsleder bruger sit netværk til at fremme hemmeligholdte fremmede magters interesser – og det globale erhvervslivs interesser. Men der burde være bred enighed om, at den slags indflydelsesarbejde skal deklareres så tydeligt og præcist som muligt.

Møder med EU-Kommissionen

Hvis et konsulentfirma angiver mangelfulde, ukorrekte eller vildledende oplysninger i registeret, så er Europa-Kommissionen ifølge Jean-Claude Junckers politiske retningslinjer, forpligtet på ikke at tage møder med dette firma. Lobbyfacts.eu henviser til, at der alene i 2017 er afholdt fem møder med repræsentanter fra kommissionen og fra Rasmussen Global. Møderne er offentliggjort af Kommissionen på deres hjemmeside.

  • 8. juni 2017 - Michael DOCZY - Ukraine (DG Neighbourhood)
  • 4. maj 2017 - Michael DOCZY - Ukraine Reform Agenda (DG Neighbourhood)
  • 4. maj 2017 - Commissioner Johannes Hahn - Ukraine Reform Agenda (DG Neighbourhood)
  • 7. marts 2017 - Director-General Christian Danielsson - Neighbourhood policy (DG European Neighbourhood Policy and Enlargement Negotiations)
  • 24. februar 2017 - Michael DOCZY - Ukraine (DG Neighbourhood)

Vi har henvendt os til Rasmussen Global for en nærmere forklaring på disse forhold. Så snart deres svar er os i hænde vil de blive offentliggjort her på siden.

Kilder:

Du finder oplysningerne i EU’s lobbyregister her

Du kan læse interviewet i Politiken her

Yderligere oplysninger er tilgængelige på Rasmussen Globals hjemmeside