Nyhedsbrev maj 2019

EU-valget er lige om hjørnet - husk at stemme!

13.05.2019

NYHEDSBREV. Du kan stadig nå de sidste valgmøder i DEO's ambitiøse program. Du kan også læse om vores planer for efteråret og ikke mindst om Demokratistafetten, der skifter hænder på grundlovsdag, der nu også er valgdag.

Husk at stemme til EU-valget! Det er opfordringen fra os i DEO i dette sidste nyhedsbrev inden EU-valget den 26. maj. At dømme efter interessen for vores mange valgarrangementer, er engagementet ved dette valg helt i top. Vi har stadig en stribe gode debatter i programmet, før valget er over os.

Vi har også taget hul på planlægningen af efterårets program, som kommer på hjemmesiden efterhånden som aftalerne falder på plads. Efterårets rejser ligger allerede klar og der er stadig et par ledige pladser hist og her. Følg med på www.deo.dk og på de sociale medier.

 Rasmus Nørlem Sørensen, Sekretariatsleder

Streg 1

Skal hele Balkan med i EU? ZLATKO 

De kommende udvidelser af EU bliver med landene i det tidligere Jugoslavien. Derfor er vores Balkan-ekspert og rejseleder, Zlatko Jovanovic, gået i gang med at skrive en bog, planlægge debatmøder og finpudse rejser. Det spørgsmål, vi gerne vil rejse, er, om alle landene på Balkan skal med i EU-samarbejdet, men det leder os til en række spændende debatter om korruptionsproblemer, flygtninge, nye nationalistiske bevægelser og demokratiske udfordringer.

Men landene på Balkan har også meget positivt at byde ind med. Byrumsaktivisme, grønne græsrodsbevægelser og en ungdom, der vil videre fra 90’ernes blodige konflikter. Glæd dig til efterårets debatmiddage, rejser, debatmøder og en ny bog i serien Samfundstanker.

Streg 1

Demokratistafet

Demokratistafetten skifter hænder 

Den 5. juni skifter Ebbe Kløvedal Reichs Demokratistafet hænder på det efterhånden traditionsrige grundlovsmøde på Vartov i København fra kl. 10.00-11.30. Som altid er der en vifte af skarpe grundlovstaler, fællessang og fejring af den nye stafetmodtager. Stafetkomiteen er meget tilfreds med sit valg af modtager i år – kom og se, hvem der får æren, men også pligten til at gøre en indsats for demokratiet i det kommende år.

Streg 1

Skattely

Skal EU bekæmpe skattely?

DEO deltager i et samarbejde med en række andre organisationer i Danmark, hvor vi prøver at få sat de massive problemer med skattesnyd på dagsordenen. I næste uge lanceres en valg-test, hvor du kan teste dig selv og de politiske kandidater i forhold til skattesnyd. Du kan også snuppe en af de sidste stole til vores store konference på Christiansborg, hvor alle spidskandidater stiller op til debat.

10. maj – Christiansborg – Konference: Skal EU stoppe skattesnyd?

Streg 1

EU-efteruddannelse til undervisere

DEOundervisning afholder konferencer for undervisere til september 
Konferencerne vil denne gang have fokus på "Det Nye EU". Hvordan ser EU ud efter valget til Parlamentet og ikke mindst efter Brexit? Hvilke andre faktorer er afgørende i det politiske liv lige nu? Populisme? Fake news? Højrenationalisme? På baggrund af dette bliver mange emner inddraget i løbet af dagen, herunder også generel viden om EU og hvordan du kan bruge det i din undervisning. Dagen byder på oplæg, workshops og debat.

Tirsdag den 17. september kl. 10-16 på Københavns Professionshøjskole

Fredag den 20. september kl. 10-16 på Dokk1 i Aarhus.

Streg 1

Europæisk højskole med DEO rejser Hojskole

DEO’s rejser er ikke almindelige pakkerejser med dansk rejseleder. Det er en europæisk højskole, der tager dig med ud for at møde vores europæiske medborgere. Lige efter sommerferien inviterer vores rejsechef, Michael Birkkjær Lauritsen, dig for eksempel med til det Polen, hvor han selv har boet og arbejdet. Med sig har han Polen-ekspert, journalist og aktuel forfatter Vibe Termansen. De vil kigge nærmere på vores store nabo, der efter Brexit er det bedste bud på en storebror (udenfor eurozonen) for Danmark i EU-samarbejdet. Hvordan ser EU-debatten ud, hvad optager almindelige polakker, er der en opposition til den højrenationale PiS-regering?

Læs mere om denne og alle de øvrige rejser på www.deo.dk/rejser

Streg 1

Gruppe

Valgmøder og valgdebatter 

Der er 12 offentlige debatmøder i kalenderen for i år, udover de ovenfor omtalte og vores aktiviteter på Folkemødet på Bornholm. Og så slutter vi valgkampen med en EU-valgreception i Bibliotekshaven lige ved Christiansborg, hvor vi inviterer dig med til fejring af demokratiet – samme med alle de EU-kandidater, der har deltaget på DEO’s valgarrangementer i hele landet.

  7. maj – Teaterdebat: Hva’ så Europa? - Kolding
  7. maj – Valgmøde: Mød din EU-kandidat - Hillerød
  8. maj – Valgmøde: Mød din EU-kandidat - Aalborg
  9. maj – Valgmøde: Mød din EU-kandidat - Sønderborg
13. maj – Valgmøde: Mød din EU-kandidat – Næstved
13. maj – Debatmøde: Hvor skal Europa hen? - Horsens
14. maj – Valgmøde: Mød din EU-kandidat - Ballerup
16. maj – Valgdebat med alle spidskandidater – Christiansborg
20. maj – Debatmøde: Hvor skal Europa hen? - Varde
20. maj – Valgmøde: Mød din EU-kandidat - Aarhus
21. maj – Valgmøde: Mød din EU-kandidat – Silkeborg
26. maj – EU-valgreception – Christiansborg

Læs mere om arrangementerne og tilmeld dig på www.deo.dk/debatmoeder

Streg 1