Nyhedsbrev august 2019

Nyhedsbrev august 2019

13.08.2019

DEO’s kontor er igen åbent efter en god sommerferie, og der er nok at tage fat på, for i EU-institutionerne har den stået på svære forhandlinger. Tyske Ursula von der Leyen er blevet godkendt som formand for EU-Kommissionen efter stor debat i EU-Parlamentet, men hvad kan vi egentlig forvente os af den nye formand, som for mange var ukendt inden udnævnelsen?

Hvilket EU-Parlament står vi overfor? Det vil DEO diskutere med en række eksperter dette efterår. 

Find de kommende arrangementer og rejser i nyhedsbrevet, tjek løbende DEO.dk og følg os på Facebook.  

Vi ses til EU-debat.

Maria Rosenberg Rasmussen, Projektleder hos DEO

Streg 1

Debatmiddag 

Debatmiddag om de baltiske lande 

De baltiske lande, Danmark og Norden har op gennem historien været omringet af stormagterne Polen, Tyskland og Rusland, og er formet af beliggenheden ved Østersøen. Men hvor meget ligner vi hinanden? Hvor nordiske er balterne? 

Kom til middag og debat den 9. september med Estland-ekspert Mads Michael Hastrup Nilsson, der også er bogaktuel, samt DEO’s rejsechef og Baltikum-kender Michael Birkkjær Lauritsen. Mellem indlæggene står spisehuset Karmaman for lækre retter med inspiration fra de baltiske lande. 

Streg 1

Balkan Boglancering 

BOGLANCERING: Skal hele Balkan med i EU? 

I september afholder DEO debatmøder i København, Aarhus, Aalborg og Næstved i forbindelse med DEO’s nye samfundstanke ”Skal hele Balkan med i EU?”.   
I bogen sætter DEO’s balkanekspert Zlatko Jovanovic sammen med Staffan Dahllöf fokus på regionen, hvor Slovenien og Kroatien allerede er med i EU, men hvor yderligere seks lande, Serbien, Montenegro, Albanien, Makedonien, Bosnien-Hercegovina og Kosovo har søgt om optagelse siden 2003. Står landene til at blive optaget, og hvad vil det betyde for EU og landene? 

Streg 1

Den nye magt i EU  Den Nye Magt I EU

Topkabalen er faldet på plads i EU, men hvad kan vi forvente os af den kommende EU-Kommission, mere eller mindre EU? DEO’s journalist Maria Rosenberg vil sammen med DEO's chefanalytiker Rasmus Nørlem og professor på Aarhus Universitet Derek Beach komme med bud på, hvilket EU vi står overfor de næste fem år. 

Streg 1

Efteruddannelse

KONFERENCE FOR UNDERVISERE: Magtens nye ansigter i EU 

Underviser du i samfundsfag, eller kender du én, der gør? I september afholder DEO to gratis konferencer for undervisere i henholdsvis København den 17. og i Aarhus den 20., hvor vi sætter fokus på unionens nye magthavere.  
   
Efter EU-valget blev EU’s absolutte topposter fordelt, men hvad er ambitionerne for den nye EU-Kommission, og hvad kan vi forvente af de nyvalgte politikere? Vil institutionerne være i stand til at finde varige løsninger på flygtningekrisen og den tiltagende kløft mellem Øst- og Vesteuropa? Konferencen vil byde på oplæg fra EU-eksperter og NGO’er samt give dig konkret input til din undervisning.   
Hvis du ikke er underviser, men gerne vil høre de mange spændende oplæg, opkræves et deltagergebyr på 250 kr. Beløbet er inklusive forplejning og materialer. 

Streg 1

Rejser SarajevoTag med til Balkan  

og mød folk med en mission

På DEO's efterårsrejse til Bosnien-Hercegovina, Montenegro og Kroatien får du førstehåndsberetninger fra en række lokale aktører. I arbejderbyen Tuzla i Bosnien møder vi en gruppe, der hjælper det stigende antal flygtninge og migranter, der er strandet på vejen til Vesteuropa. I Montenegro møder vi aktivister, der sætter fokus på unges situation i det lille Adriaterhavsland, og i Kroatien taler vi med græsrødder, der kæmper for at sikre større inddragelse af lokalbefolkningen i de politiske beslutningsprocesser.  

Læs mere om denne og vores øvrige efterårsrejser...

Streg 1

Støt DEO gennem kunsten  Kunst

DEO har arvet en lille guldgrube af originale litografier af 90 danske kunstnere. Kunstnerne lavede litografierne til støtte for Notat. Og i dag er det DEO, der er aktiv med det folkeoplysende arbejde om EU og Europa.

Litografierne kan ses på www.kunstklubben.dk hvor der også er anmeldelser af de fleste værker og interviews med kunstnerne. Hjemmesiden administreres af Notat Grafisk, men hele overskuddet går til DEO’s folkeoplysende arbejde. Som medlem af DEO får man 30% rabat på køb af litografierne.”

Streg 1

Generalforsamling i DEO 2019:

Ordinær generalforsamling i DEO afholdes i år søndag den 8. september 2019 på vores kursusejendom i Allingåbro. På generalforsamlingen kan du høre nærmere om DEO’s arbejde i det forgangne år og blive opdateret på vores planer for det kommende år. Tilmelding på forhånd er nødvendig af hensyn til forplejning og opstilling i mødesalen.Streg 1