Kan EU sikre retsstaten? - Holbæk

Mandag den 18. maj 2020, kl. 17.00-18.30

Holbæk Bibliotek, Nygade 9, 4300 Holbæk.

Debatmøde om retsstatens udfordringer i EU

Kan EU sikre retsstaten? - Holbæk

Hvad kan EU gøre for at håndhæve de fælles krav om demokrati og retsstat i medlemslandene? Er det EU’s opgave at sikre retsstaten i en bestemt udgave, og hvad betyder værdierne for det europæiske samarbejde?

I EU-Traktatens Artikel 2 står, at EU's fælles værdier blandt andet er demokrati og retsstat. Men hvad betyder retsstatsprincipperne og hvorfor er de vigtige for et fællesskab som EU? Til debatten bliver vi klogere på cases fra Polen og Ungarn og hvilken rolle EU spiller i at håndhæve retsstatsprincipperne, når de bliver udfordret af medlemslandene. 

Program: 

17.00: EU’s kerneværdier bygger på lighed, demokrati, retsstat og ytringsfrihed. Hvad sker der, når medlemslande forbryder sig imod disse værdier? Hvad betyder det for EU-udvidelser og EU’s selvforståelse? Ved Rasmus Nørlem Sørensen, chefanalytiker i Oplysningsforbundet DEO

17.10: Hvordan kan EU sikre retsstaten? Hvordan ser situationen ud i Polen og Ungarn? Hvilke værktøjer har EU for at sanktionere landene økonomisk og politisk? Oplæg ved Vibe Termansen, Polenekspert og analytiker hos Oplysningsforbundet DEO

17.30: Skal EU sanktionere Ungarn? Hvad betyder retsstatsprincipperne for EU-samarbejdet? Er det EU’s ansvar og opgave at sikre demokrati og bekæmpe korruption i medlemslandene? Hvordan arbejder man med retssikkerhed i EU-parlamentet? Paneldebat med bl.a. Karen Melchior, MEP for Radikale Venstre og Vibe Termansen, Polenekspert. 

18.25: Afrunding og tak for i dag

____________________________________________________

Deltagelse: Tilmelding sker på deo.dk og er nødvendig for deltagelse, men arrangementet er gratis. 

Debatten afholdes som en del af projektet ”Danmark debatterer fremtidens Europa”, der er et samarbejde mellem de seks EU-folkeoplysningsorganisationer Oplysningsforbundet DEO, EuropaNU, NytEuropa, Europabevægelsen, Folkebevægelsen mod EU og Fagbevægelsen mod Unionen, og Europa-Nævnet. DEO har et tæt samarbejde om denne debat med Folkeuniversitetets EuropaNu og Holbæk Bibliotek.