Forår i Bosnien-Hercegovina, Montenegro og Kroatien

Afgang: 19. maj 2017

Hjemkomst: 27. maj 2017

9 dages rejse i eventyrlig natur, barsk historie og højaktuel politik

Forår i Bosnien-Hercegovina, Montenegro og Kroatien

Vi dykker ned i Balkans turbulente historie og bliver klogere på de tre landes politiske klima i dag. Vores guide på turen er Zlatko Jovanovic som er Ph.d. i historie, opvokset i Bosnien-Hercegovina og har boet i Danmark siden 1994.

Pris: 8.800 kr. (8.600 kr. for medlemmer ad DEO). Prisen inkluderer flyrejse tur/retur, bustransfer fra København til Malmø på udturen, busrejse i Bosnien, Montenegro og Kroatien, 8 overnatninger på gode hoteller med morgenmad (3 i Sarajevo, 1 i Sutjeska nationalpark, 2 i Kotor og 2 i Dubrovnik), 1 middag, 1 tur med kabelbanen i Dubrovnik og drinks på Srd-bjerget. Tillæg for enkeltværelse er 1.700 kr. Turens guider er Zlatko Jonanovic og Finn Ellegaard.

Rejseplan:

Dag 1, fredag 19. maj: Afgang med bus fra Københavns Hovedbanegård til Malmø Lufthavn. Opsamling på Københavns Hovedbanegård, stoppested ved Ingerslevsgade kl. 17.30. Afgang med fly kl. 20.25 og ankomst til Tuzla Lufthavn kl. 22.35. Her venter vores bus på at køre os til vores hotel i Sarajevo. Vi bor i centrum af byen, med 5 minutters gang til Baščaršija, den gamle tyrkiske bydel og lige ved siden af Latinerbroen, hvor drabet på Franz Ferdinand udløste startskuddet til 1. verdenskrig. Ankomst til Hotel Astra Garni kl. 02 nat.


Dag 2, lørdag: Kl. 10.00 byvandring i Sarajevo med den danske konsul Mirza Durmisevic. Vi skal bl.a. se Latinerbroen, hvor Gavrilo Princip i 1914 udløste 1. Verdenskrig, da han skød Ærkehertug Franz Ferdinand og det gamle tyrkiske kvarter Baščaršija, med de snævre gader og fint udskårne træhuse. Mirza fortæller om byens historie, om at vende tilbage til Bosnien efter mange år i Danmark og om ungdomsarbejdsløshed, samt politiske og økonomiske udfordringer. Og så viser han os sine yndlingssteder i Sarajevo.

Efter en frokostpause besøger vi Gazi Husrev-Beg moskéen, der er en af de flotteste moskeer i Sarajevo. I moskeen skal vi bl.a. se en lille film.  Besøget vil blive fulgt op af, at Zlatko næste dag fortæller i bussen om europæisk islam, saudiarabiske interesser i Bosnien samt sekularisme og moderne religion.

Kl. 16.15 er dagens program slut.

Dag 3, søndag: Heldagstur til Srebrenica (3 t. kørsel). Kl. 9.00 kører vi fra Sarajevo ind i Republika Srpska i det østlige Bosnien og videre til Srebrenica, scenen for den værste massakre i Europa siden 2. verdenskrig.

På køreturen vil der også være oplæg om borgerkrigen, Srebrenica-massakren og lidt om udviklingen af såkaldt ”dark tourism” til flere af mindesmærkerne for borgerkrigen.

Efter en frokostpause skal vi mødes med mødrene til nogle af de 8.000 mænd og drenge, der blev henrettet af Ratko Mladić’ styrker i juni 1995. Vi skal høre om mødrenes kamp for at stille FN og Holland til ansvar for ikke at beskytte Srebrenicas indbyggere, og om stadig at lede efter familiemedlemmer 20 år efter massakren. 

Forventet retur i Sarajevo kl. 20 hvor aftenen er fri til at gå ud og spise.

Dag 4, mandag: Kl. 9.30 afgang fra hotellet med bagage. På EU’s ambassade møder vi ambassadør Lars Gunnar-Wigemark, som er svensker, og som vil fortælle om EU’s rolle i Bosnien-Hercegovina og om landets specielle politiske system, begge dele direkte konsekvenser af Dayton-aftalen fra 1995, der blev afslutningen på krigen i Bosnien.

Kl. 11.30 kører vi sydpå mod Sutjeska nationalpark. Parken er den ældste og mest mangfoldige i Bosnien-Hercegovina og er hjemsted for Bosanski Maglić, landets højeste bjerg. Der er ca. to timers kørsel og vi spiser frokost undervejs. På busturen vil der være oplæg om Balkans historie.

Vi ankommer til Hotel Mladost midt i nationalparken først på eftermiddagen. Efter indkvarterring vil der være fri til at se de massive stenmonumenter, der er rejst her, til minde om Slaget ved Sutjeska mellem de jugoslaviske partisaner og tyskerne. Slaget var en afgørende sejr for partisanerne og blev et vendepunkt i 2. verdenskrig på Balkan. Der vil også være mulighed for at vandre i nationalparken med dens dybe skove, sneklædte bjerge og gletsjersøer, eller man kan slappe af på hotellet.

Kl. 19.30 er der fælles middag i hotellets restaurant (inkluderet i prisen).

Dag 5, tirsdag: Kl. 10.00 afgang med bagage. Vi kører til Kotorbugten i Montenegro med en pause undervejs. På turen vil der være oplæg om Montenegros politiske situation og status som EU-ansøgerland, korruption, demokrati og kommende NATO-medlemskab.

Kl. 14.00 ankommer vi til Hotel Splendido. Her vil være mulighed for at slappe af ved poolen og nyde udsigten over den storslåede Kotorbugt og Montenegros sorte bjerge.

Dag 6, onsdag: Kl. 9.00 mødes vi på hotellet med med redaktør Tomislav Zegura der har startet en radiostation Radio Bruskin. Han vil fortælle om området, om radioen, om situationen i Montenegro og om den NGO som driver radioen, og som i sær henvender sig til unge mennesker.

Kl. 10.30 Kører vi til Kotor gamle by hvor Tomislav vil guide os på en byvandring i den Unesco-beskyttede Kotor by, med dens labyrint af brostensbelagte og mange små pladser. Vi kommer bl.a. til at kigge nærmere på den gamle bymur fra det 13. og 14. århundrede, samt den katolske Trypthon-katedral fra det 11. århundrede og den smukke ortodokse Skt. Nikolas-kirke.

Fra kl. 12 er dagen fri til at opleve på egen hånd.

Dag 7, torsdag: Kl. 9.00 afgang til Dubrovnik. Vi kører langs Kotorbugten ud til Adriaterhavet og følger den dramatiske kystlinje til Dubrovnik, byen der af mange bliver omtalt som den smukkeste i hele Middelhavet. Ved grænsen til Kroatien kører vi også ind i EU, som landet blev en del af i 2013.

Vi vil i bussen høre oplæg om landets turbulente historie, dets rolle i borgerkrigen og om den nuværende politiske og økonomiske situation.

Kl. 12 ankommer vi til Hotel Lero.

Kl. 13.00 Forsøger vi at mødes med Dubrovniks Antifascistiske Forbund, der varetager traditionen fra partisanbevægelsens modstandskamp mod Hitler og Mussolini. Temaet for mødet bliver, hvordan arven fra Nazi-tiden spiller en uhyre levende rolle i dagens polariserede politiske klima i Kroatien. Derefter er dagen fri til at opleve på egen hånd.

Dag 8, fredag: Kl. 9.00 er der afgang på en to timers byvandring i Dubrovniks gamle bydel, der allerede i 1970 blev føjet til UNESCO’s verdensarvsliste. Vi skal bl.a. se den imponerende bymur, der siden det 7. århundrede har beskyttet Dubrovnik mod angreb fra søsiden, men vandring på muren kan gøres individuelt om eftermiddagen. Derefter tager vi kabelbanen op på Srd-bjerget bag Dubrovnik og nyder en drink og udsigten over Dubrovniks røde tegltage og det blå Middelhav. (Transport og drinks inkluderet i prisen).

Eftermiddagen er fri til at udforske Dubrovniks mange seværdigheder og gode restauranter.

Dag 9, lørdag 27. maj: Afgang fra hotellet kl. 5.30 for at nå Croatia Airlines fly til Danmark kl. 6.50. Vi får morgenmadspakke med fra hotellet og har et skift i Zagreb lufthavn. Vi ankommer til Københavns Lufthavn kl. 10.30.