Litauen forside
Oplev Litauen

8 dages busrejse

fredag 5. september 2014 kl. 00:00 - 00:00

En busfuld af 47 mennesker oplevede store og små landbrug, smagte gedeost, traditionel mad og håndbryggede øl, oplevede et atomkraftværk under afmontering, et elkraftværk for fuld damp, så parlamentet Seima og forskellige skoler, mødte en borgmester, en ambassadør, dansktalende litauere med socialt engagement og meget mere.

Rejsen foregik som vanligt i firestjernet bus med den rutinerede chauffør Poul Gregersen bag rattet. DEO havde tre guider med på turen: Østeuropaekspert Michael B. Lauritsen, byarkitekt Mogens Brøchner-Nielsen og rejseleder Finn Ellegaard. Mogens og Michael holdt løbende foredrag i og udenfor bussen om historie, samfund, politik, landbrug, natur og økonomi i Litauen.

Bussen kørte fra Djursland fredag, og samlede folk op løbende over Fyn og Sjælland. Vi spiste og overnattede på færgen fra Karlshamn til Klaipeda.

Første stop efter ankomsten i Klaipeda lørdag morgen var Arunas Normantas og hans familie, der har et mindre landbrug i landsbyen Staneliai, nordøst for Klaipeda. Han og konen har opsagt deres fuldtidsjobs, producerer højkvalitetsost fra får og geder, og lever af at sælge osten på et marked i Klaipeda, hvor også andre småbønder med visioner om alternativer til intensivt storbrug sælger til de faste købere, der kommer på markedet.

Hos familien Normantas blev der budt på adskillige friske oste fra får, geder og køer, foruden brød, the, Kvass (lavalkoholdrik lavet på rugbrød), fromage, saft og kage - alt sammen lavet på lokale, økologiske råvarer, dyrket af familien selv eller naboer.

Arunas Normantas og familie

Fra højre Mogens Brøchner, Arunas Normantas, hans sønner og kone, samt Michael Lauritsen til venstre.

Arunas Normantas gedemalkning

Nogle få af de modigste deltagere tog imod tilbuddet om at hjælpe til med at malke gederne på gården.

Efter besøget hos familien Normantas kørte vi videre mod Panevezys, den femtestørste by i Litauen med 109.000 indbyggere. I Panevezys mødtes vi med Elvyra Riis-Olsen, som er dansk gift og taler dansk, men er opvokset i byen, hvor hendes familie stadig bor. Vi ankom lørdag eftermiddag, og der var byfest i byen. Vi mødtes med Elvyra og blev vist rundt.

Byfest i Panevezys

Elvyra havde arrangeret et besøg på en lokal kro, der selv producerer deres egne lækre øl (siden murens fald), og hvis ejer her forklarer om sine tanker omkring økologi og lokal produktion.

Søndag i Panevezys havde Elvyra arrangeret, at vi kunne møde hendes moster (Stase) og søster (ligeledes Stase), der arbejder på hhv. en skole i Panevezys og på hospitalet i Panevezys. Vi fik en stor rundvisning på skolen og fik foredrag fra de to om det litauiske skolesystem og om sundhedssytemet.

Skolebesøg i Panevezys

På billedet ses fra venstre Finn Ellegaard, Elvyra Riis-Olsen, Elvyras søster Stase Charisoviene, Elvyras moster Stase Arlauskiene og Michael Lauritsen i et klasseværelse på skolen, hvor vi fik foredrag

Skolebesøg i Panevezys med tilhørere

Og der blev lyttet opmærksomt i et godt besat klasseværelse

Skolebesøg i Panevezys med kage

Udover stillingen som sygeplejerske er Elvyras søster Stase glad for at bage. Det resulterede i en helt speciel overraskelse til rejsens deltagere - og arrangører

Efter besøget i Panevezys kørte vi søndag videre til distriktet Ignalina, som ligger østligst i Litauen, op ad den hviderussiske grænse, og som udover at have lagt navn til det atomkraftværk, som Litauen måtte lukke for at komme ind i EU, også er et imponerende naturskønt område. Her overnattede vi på det smukke landsted Ievalaukis, der bliver drevet efter princippet om, at der skal benyttes så meget lokal arbejdskraft og så mange lokale produkter som muligt i driften. Når DEO ikke er på besøg lever stedet af konferencer, polterabender og lignende.

Økoturisme i Ignalina

Håndholdt økoturisme på stedet Ievalaukis i Ignalina-området

Økoturisme i Ignalina med søen

Ievalaukis ligger på en bakke ned til en stor sø

Økoturisme i Ignalina med aftensmad

DEO bød på aftensbuffet, og Finn Ellegaard orienterer

Mandag morgen kørte vi mod nord, hvor vi først besøgte Ignalina-atomkraftværket, hvorefter vi kørte forbi en stor svinefarm i byen Rupinskai, drevet af det danske selskab Idavang, Litauens største svinefabrikant.

Atomkraftværket Ignalina

Vi kom helt tæt på Ignalina-atomkraftværket i Visaginas, der blev tvunget til at lukke endeligt ned for elproduktionen i 2009 som følge af en aftale med EU - indgået under Litauens optagelsesforhandlinger om medlemskab. Kraftværkets reaktor er af samme type som reaktoren i Tjernobylværket, dog med væsensforskellige sikkerhedsprocedurer. Vi fik et interessant foredrag om kraftværket, givet ved besøgstjenesten.

Besøg hos borgmesteren i Ignalina

Efter besøget på atomkraftværket kørte vi til byen Ignalina, der gennem mange år har været ledet af Det Grønne Parti/Landmandspartiet. Her mødte vi byens borgmester, der fortalte om sociale initiativer, modstand mod outsourcing, fokus på grøn energi og offentligt byggeri og renovation, der har fået Ignalina på Litauens-kortet i positiv forstand. Besøget var arrangeret af Tomas Tomilinas, ligeledes fra det grønne parti, der hjalp med at oversætte, og som her ses i midten af billedet.

Gårdbesøg i Ignalina

Efter besøget hos borgmesteren var vi rundt og kigge på landbrug, et økologisk kvægbrug og her et konventionelt kornbrug på 1.000 HA, distriktets største landbrug, i selskab med Tomas Tomilinas og den lokale landboformand.

Efter tre dage i mindre byer og natur rykkede vi mandag aften mod hovedstaden Vilnius, hvor vi boede på Hotel Panorama indtil torsdag eftermiddag.

Besøg på avisen Lietuvos Rytas i Vilnius

Tirsdag morgen blev vi vist rundt på Lietuvos Rytas, en af Litauens største aviser og Litauens største trykte avis, af to af avisens redaktører. Besøget blev arrangeret af Gerda Kalpokaite, der har boet i Danmark og interviewet DEO til avisen om vores oplysningsrejser i de baltiske lande.

Byrundtur Vilnius

Herefter tog Mogens Brøchner os på den helt store byrundtur i Vilnius. Tirsdag eftermiddag var fri til egne aktiviteter.

Besøg i Seimas Vilnius

Onsdag morgen startede med en rundvisning i det litauiske parlament, Seimas

Parlamentet Seimas i VilniusOnsdag den 10. september var også dagen for åbningen af det litauiske parlament, her plenarsalen for Seimas set fra oven

Seimas parlamentet Vilnius

Bygningerne huser faktisk både en ny plenarsal, bygget efter den litauiske selvstændighed, og en gammel plenarsal, bygget til med mange flere pladser at rumme den Litauiske Øverste Sovjet, mens Litauen var under Sovjetunionen. Denne ses på billedet ovenfor. Det var her, Litauen som den første Sovjetrepublik udråbte selvstændighed. I dag bruges salen hovedsageligt til ceremonielle formål.

Foredrag Gabriele Tervidyte

Det var Gabriele Tervidyte, der arrangerede besøget i Seimas. Hun har været ansat i det litauiske socialministerium, hvor hun med sine sprogkundskaber (herunder dansk, tysk, engelsk, fransk) havde en central rolle under det litauiske EU-formandskab i andet halvår af 2013. Efter Seimas-besøget holdte hun oplæg for gruppen på restauranten Aula, centralt i Vilnius, hvor DEO bød på frokost. Publikum foredrag Gabriele Tervidyte

Og der blev lyttet opmærksomt

Besøg på Kofoeds skole Vilnius

Efter frokosten og foredraget besøgte vi en afdeling af Kofoeds skole i Vilnius, hvor her lederen Jonas Stashinkas fortæller om skolens arbejde med tidligere indsatte i Litauens fængsler.

Farvel og ost Litauen

Torsdag kørte vi igen mod vest, men før dette besøgte vi Danmarks Ambassade, hvor vi fik foredrag om energi, landbrug, fødevarer, økonomi og sociale forhold ved ambassadør Jørgen Molde og rådgiver Vilma Jarasiuniene. Herefter kørte vi forbi det store elkraftværk i Elektrenai, der i dag producerer langt hovedparten af det litauiske elforbrug med brug af russisk gas. Her spiste vi, før vi kørte mod Klaipeda, hvorfra vi skulle sejle tilbage mod først Sverige, siden Danmark. Før sejlturen nåede vi at møde Arunas Normantas' søn Marius, der efter aftale forsynede en række deltagere med lækker frisk gede-, fåre-, og ko-ost.

 

Links til oplæg fra rejsen

Gabriele Tervidytes oplæg om den sociale virkelighed i Litauen

Danmarks ambassades oplæg om økonomi, udvikling, landbrug og energi i Litauen

 

Links til to relevante udgivelser af Magasinet NOTAT:

Østeuropa - 10 år i EU: Hvad fik Østeuropa ud af EU-medlemskabet (august 2014)

Op - og nedture i Baltikum (maj 2010)

 

Like og del arrangementet:

 
 
 

Deltag i DEO's folkelige tænketank om EU's fremtid. Vi sætter de fire friheder til debat - og lytter til dit bud på reformer og forandringer.

Læs mere om TÆNKETANKEN

$image/@nodeName

I år er debattør og brobygger Özlem Sara Cekic indehaver af Ebbe Kløvedal Reichs Demokratistafet.

Læs mere om stafetten her

DEO er et landsdækkende oplysningsforbund, som ud fra en demokratisk tankegang ønsker at aktivere flest muligt i en alsidig og fordomsfri debat om det europæiske samarbejdes indhold og rammer.

British Flag About DEO in English

Find oplægsholdere med EU-ekspertise i DEO's database:
euforedag.dk banner